Pyssel för ett hållbart hem

De senaste åren har människor blivit allt mer miljömedvetna och många vill att även deras hem ska ha ett hållbarhetstänk.

Men eftersom många inte vet var de ska börja eller hur man gör för att återbruka istället för att köpa nytt så blir hållbarhetstanken inte mer än en tanke. I den här artikeln har vi därför samlat några konkreta tips på hur du kan få ett mer hållbart hem med hjälp av enkelt pyssel.

Klä om dina möbler

Oavsett om dina möbler börjar bli slitna och behöver bytas ut eller om du helt enkelt bara vill förnya dom lite finns det flera vägar att gå. Du kan till exempel använda dig av överbliven tapet och klä om en möbel som är gjord av trä eller plast.

Är dina möbler är gjorda av textilier så kan det kännas lättare att köpa en ny soffa istället för att klä om dem med nya överdrag. Förutom att du faktiskt kan göra det själv så finns det också företag som kan göra det åt dig. Ett exempel på det är Bemz som har specialiserat sig på IKEA-möbler. På deras hemsida kan du också få inspiration på hur lyckade omklädnader kan se ut och få gratis tygprov.

Om du väljer att klä om dina möbler själv så gör du det genom att använda dig av ett tyg du tycker om. Sedan är allt du behöver en sax, tång, hammare, nubb och nålar.

Första steget är att med en tång ta bort det gamla tyget. Med hjälp av nålarna fäster du det nya tyget som du innan har måttat och skurit ut. Sedan använder du dig av hammaren och nubben, alternativt en häftpistol om du har en, och fäster tyget över möbeln. Är du helt ny på att klä om möbler kan du prova dig fram och börja med att klä om något litet, till exempel en pall.

Måla om dina möbler

Ett annat tips på hur du ger gammal inredning eller möbler en ny och fräsch känsla är att måla om dem. Du kan antingen måla dem i samma färg som resten av din inredning så det ser enhetligt ut eller låta det bli en färgklick.

Det enda du behöver är den färg som du vill ha, antingen i form av färg som du målar med en pensel eller en sprayfärg. Om du inte kan göra det utomhus så se till att du skyddar dina övriga möbler och dig själv från ovälkomna färgfläckar. Om du vill uppnå en annan träfärg än den som redan är på din trämöbel så kan du köpa en oljebets.

Var kreativ

Är du på humör att pyssla finns det oändligt med möjligheter för dig.

På internet finns det massvis med inspiration på olika sorts pyssel med hjälp av det du redan har hemma. Med tråd kan du knyta din egen ampel att ha dina krukor och växter i. Om du har mycket tyg kan du göra remsor av dem och göra en egen trasmatta.

marinate