Så skapar du dina egna postermotiv

Posters, visst finns det många fina sådana att köpa? Men för att vara ärlig kan du med ganska få medel åstadkomma minst lika snygga postermotiv – utan att vara konstnär eller fotograf. Hur går du till väga?

Du införskaffar designprogrammet Canva.com, som smidigt nog öppnas i webbläsaren och som dessutom är ganska billigt. Programmet finns till och med i en gratisversion, om du är opepp på att betala en hundring eller så i månadskostnad.

Genom gratisversionen får du inte tillgång till alla funktionerna. Inte heller till det enorma biblioteket med grafik för nedladdning.

Däremot kan du använda gratisfunktionerna och tack vare de kostnadsfria bildbankstjänsterna Pexels.com, Pixabay.com samt Unsplash.com kan du ändå fylla på med ny grafik.

Även Wikimedia Commons bjuder på en hel del fin grafik. Särskilt om du vill göra posters med motiv föreställande berömda konstnärers tavlor eller kända byggnader.

Tips för att skapa egna posters i Canva.com

Det här blogginlägget lyfter fram designverktyget Canva.com, men tipsen som följer avser egentligen vilket designprogram som helst. När du skapar egna posters finns det nämligen vissa designregler att förhålla dig till.

Först bör du bestämma dig för ett passande format, alltså för en posterstorlek. Tänk på att vissa storlekar harmonierar bättre med andra, såsom att A4 harmonierar med A3, A5 och så vidare.

Generellt sett måste du beakta att de allra flesta hemmaskrivarna lämnar en vit ram runt utskrifterna. Inget som inte en snygg tavelram och/eller passepartout inte kan rädda!

Om du ska leka runt med färger och former bör du även utgå från så kallade komplementfärger. Det är ett enkelt sätt att komma fram till vilka färger som faktiskt passar ihop. Sök efter digitala färghjul eller färgscheman på nätet.

När du designar posters digitalt – som i Canva.com – utgår du vanligen från hexkoder. Det är former av html-färger. Dessa koder finns en googling bort och är därmed superenkla att hitta.

Grafiken du använder för att göra dina postermotiv blir allra snyggast om du ändrar den utifrån dina egna preferenser. Kan du exempelvis lägga ett färgfilter över ett foto eller kombinera clipart på ett fräscht sätt?

Ändra storleken och flytta runt på grafiken för att ge den ett nytt utseende. Om du har en hel kattbild kan du välja att bara använda huvudet eller baken på katten, som exempel.

marinate