Saxar och knivar samt stansar

Inom pyssel behöver man såklart också något att dela sitt pysselmaterial med. Det kan handla om att man behöver klippa ett papper, ett snöre eller kanske få ut ett motiv. För det finns det flera olika verktyg att använda.

Saxar

Saxar finns i många olika storlekar och varianter. Några av dem klipper rakt, andra vågigt, och vissa saxar är till för riktigt små detaljer. Det kan vara bra att ha ett par olika att välja på när man pysslar.

Kniv

Om man ska skära ut ett mönster mitt i ett papper och man inte kommer åt med saxen kan det också vara bra att ha en eller flera pappersknivar till hands. Ofta har knivarna utbytbara blad som är mycket vassa och spetsiga.

Stans

En stans är som en slags figurformad kniv som trycks igenom papper eller annat material. Man kan antingen trycka ut motiven och använda hålet som skapas till något eller så kan man använda de uttryckta delarna för till exempel dekoration eller som konfetti. Det finns både små och stora stansar och de kan ha olika motiv, från hjärtan till hästar, katter och olika former av blad.

marinate