Fixa dina egna julgransdekorationer

Redan i oktober börjar butikerna fyllas med juldekorationer. Glitter och julkulor i alla möjliga färger placeras ut i lådor i butikernas alla hörn för att sedan reas ut till 70% dagarna efter jul. Du behöver dock inte köpa julpynt för granen. För att skapa rätt julstämning kan du dekorera granen med hemmagjorda julgransdekorationer. Detta ger en varm och rustik känsla som sällan går att uppnå med färdigköpta julgranskulor. Extra härligt blir det om ni samlar hela familjen och tillverkar dekorationerna tillsammans. Här kan du läsa mer om vad ni bör tänka på vid köp av julgran samt tips på olika julgransdekoration som ni kan göra själva.

Val av julgran

Få saker ger så mycket julstämning som en gran. Välj en riktig gran istället för en plastgran om ni vill ha den härliga doften av jul. Det är viktigt att välja en gran som passar just ert hem. Hos Smålandsgran kan ni beställa en ekologisk julgran med hemleverans direkt till dörren. Här finns det ett varierat utbud av granar i olika storlekar och prisklasser. Frakten är endast 95 kronor oavsett storlek på granen eller antal produkter. Det är mycket smidigt och bekvämt och du slipper släpa granen i kollektivtrafiken eller smutsa ned bilen. Beställ granen innan ni sätter igång med julpysslet för extra julstämning. Det är kul att kunna hänga upp julgransdekorationerna direkt i granen.

DIY julgransdekorationer

DIY är en förkortning av Do It Yourself och syftar till saker du skapar själv. Här får du tips om julgransdekorationer som du kan göra själv.

Träfigurer eller julkulor med glitter

Att dekorera granen med träfigurer är en riktig klassiker, men genom att strö glitter på dem blir de extra festliga. Det enklaste är att gå till en hobbybutik och köpa färdiga träfigurer, lim, snören, glitter och paljetter. Pensla lim eller hobbyfärg på figurerna och strö därefter glitter och paljetter. Sätt på ett snöre och häng i granen. Detta kan även göras med julkulor i trä.

Pepparkakshjärtan med rött snöre

En enkel men populär dekoration till granen är pepparkakshjärtan med rött snöre. Baka egna hjärtformade pepparkakor, cirka 10 centimeter, och gör ett hål i övre delen av hjärtat. Köp vackra röda snören och trä i. Om du vill kan du även dekorera pepparkakorna med glasyr. Dessa dekorationer är otroligt enkla att göra samtidigt som de är vackra och ger en härlig doft.

Röda äpplen med guldsnören

En annan enkel dekoration är att köpa små röda äpplen och hänga dem i granen med guldsnören. Billigt och snyggt! Denna variant kan även kombineras med andra frukter. En väldoftande variant är att skära apelsinskivor och torka i ugnen i cirka 2 timmar. Därefter trär du ett snöre igenom skivorna och hänger upp dem i granen. Hela apelsiner med nejlikor och röda band är också populärt att hänga i granen.

Virkade dekorationer

Om du gillar att virka kan du göra olika former av dekorationer. Ett virka ett julhjärta i två olika färger, exempelvis vitt och rött, är en mycket populär DIY-dekoration.

marinate