Baka och laga gott till påsk

Även till påsk kan man baka gott och se till att det finns rejält med mat och andra godsaker hemma. I många familjer har man speciella påskbord som man bjuder på varje år. Men vad kan ett sådant innehålla?

Påskbordets sill och övrig fisk

På påskbordet har man ofta olika typer av fisk. Det kan vara olika sillinläggningar, lax med mera. Ibland kan också lutfisk förekomma men den är vanligare vid jul och julbord. Många gillar att göra sin sill på egen hand istället för att köpa färdig. Det finns flera fördelar med det. Man kan till exempel själv bestämma hur mycket sill det ska vara i och hur pass stark sillen ska vara om man gör till exempel löksill eller senapssill. I dag kan man köpa färdig inläggningssill som man sedan bara lägger i sin egen inläggning. Det underlättar en hel del och sparar också en del tid. När det gäller lax är det allra vanligast att köpa färdigskivad rökt lax som sedan serveras. Man kan enkelt göra en vacker uppläggning genom att rulla ihop laxbitarna, ställa dem upp och dekorera dem med lite Crème Fraiche och dill.

Skinka, kött och ägg

Förutom fisk har de allra flesta också någon form av kött på påskbordet. Ofta är det en påskskinka som bereds likt en julskinka, samt olika typer av korv. Salami, prinskorv och medvurst brukar finnas. Förutom det kan man allt som oftast finna ägg på påskbordet. De kokas, delas i halvor och läggs på ett fat. På äggen kan man sedan lägga lite majonnäs, kaviar och kanske en dillkvist.

Bakverk och godis

Bland bakverken kan man alltid finna olika typer av bröd. Kavring, vört och något ljust bröd brukar finnas med. Det är inte heller speciellt ovanligt att man finner olika söta bakverk som tårtor och bakelser. En påsktårta har för många familjer blivit en tradition. Den kan ha olika fyllningar och se ut på olika sätt. Man bör dock inte bli allt för överraskad om tårtan har ett täcke av gul marsipan och kanske olika påskprydnader på toppen. Kycklingar, fjädrar av choklad med mera är sådant som är mycket vanligt att se där. Förutom just tårtor och bakelser kan man också se olika typer av godis. Typiskt påskgodis är marsipan och choklad. Man kan göra en hel del påskgodis själv. Genom att till exempel köpa marsipan, forma den till ägg och doppa dem i choklad har man enkelt gjort en sorts godis. Man kan också göra olika chokladpraliner i fina formar och servera eller ge bort i påskpresent till olika personer. Det finns alltså en hel del roliga och enkla saker man kan göra för att få påskbordet lite mer unikt.

marinate