Pyssla och baka i köket

Inför julen finns det en hel del roliga saker man kan göra i köket. Att baka och laga mat är i sig trevligt och pyssligt men man kan dessutom passa på att dekorera det som görs och skapa än mer julmys och julkänsla. Här får du ett par bra tips om roliga saker att göra i köket.

Pepparkakor

Något många ser fram emot under juletid är att börja med pepparkaksbaket. Det har varit tradition i många familjer under flera års tid och en jul utan pepparkakor blir inte på riktigt. Många väljer att köpa färdiga pepparkakor, andra köper färdig deg och bakar, medan vissa gör allt från deg till bakning och dekoration. Vilket man väljer är en smaksak men pepparkakorna ska trots allt finnas där. Om man väljer att göra pepparkakor från grunden av en deg kan man själv bestämma vilka former kakorna ska ha och man kan också planera dekoration och liknande.

Man kan också göra former på fri hand. Om man gillar hundar kan man göra olika tassar, hundansikten med mera. Gillar man hästar är det ett självklart motiv. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Tomteluvor

Om man kan få tag i jordgubbar kan man enkelt och snabbt göra söta tomteluvor som både passar på julbordet, till dessert eller som fika. Man köper eller bakar en mjuk pepparkaka eller sockerkaka. Den skärs sedan i tunna skivor som görs runda med en form eller ett glas. På skivan lägger man lite vispad grädde. Sedan tar man en jordgubbe och skär av änden där blasten sitter. Den här änden vänder man sedan nedåt i grädden så att jordgubbens spets pekar uppåt. På toppen spritsar man ut en liten rund kula grädde. Sedan är tomteluvan komplett.

God och trevlig julmat

Även när det gäller julmaten kan man pyssla till det lite extra. Varför inte göra vackra äppelsvanar att dekorera med? Man kan också skära rotsaker och annat i kreativa spiraler, göra små skålar av tomater och liknande. Det gör att hela familjen kan vara med och laga mat. Även familjens barn kan vara med och pyssla trots att de kanske inte kan använda vassa knivar eller hantera varma saker. Ett pyssel med julmat kan helt enkelt handla om att man lägger upp de olika livsmedlen snyggt på fat eller tallrikar och placerar på matbordet.

Dekorativt godis

Ingen jul är helt komplett utan julgodis. Ett alternativ är att göra marsipangodis. Man kan köpa nougat, marsipan och choklad. Med det kan man göra mozartkulor och mycket annat. Om man är riktigt kreativ kan man färga marsipan i flera olika färger och sedan göra marsipangodis. Det kan ha flera olika former. Man kan till exempel forma grönsaker, maträtter eller göra färgglad teaterkonfekt.

Leave a Comment