Julpyssel till granen

De allra flesta familjer har nog en julgran i huset eller ute i trädgården när det lackar mot jul. Vissa har stora granar, andra små. Gemensamt är att man i de allra flesta fall klär dem med olika dekorativa föremål. Det många inte tänker på är att man faktiskt kan göra en hel del av de här dekorationerna på egen hand.

Girlanger

Många hänger upp glitter av olika slag i granen. Om man har husdjur eller barn kan det dock vara ett dåligt drag. En hund eller katt, eller för den delen ett barn som råkar äta glittret kan bli allvarligt sjukt. För att råda bot på det problemet kan man istället använda sig av girlanger. Man kan köpa papper i guld, silver eller andra fina färger. Man klipper sedan jämntjocka remsor som limmas ihop till cirklar. Sedan fästs cirklarna i varandra med ytterligare remsor. När girlangen är tillräckligt lång är det därefter dags att placera den i granen.

Kransar av kristyr

Ett annat alternativ är att skapa mindre dekorationer som hängs i granens grenar med hjälp av snöre eller ståltråd. Man kan till exempel köpa eller blanda kristyr och spritsa ut i vackra mönster på bakplåtspapper. Man låter det sedan stelna och efter det kan man klistra på vackra bokmärken eller annat på den hårda kristyren.

Garntomtar och andra figurer

Om man är lite pysslig av sig kan man också skapa små tomtar och andra figurer med hjälp av garn. Man kan linda garnet runt små flirtkulor för att skapa en kropp, huvud och liknande. Av filt kan man sy en tomteluva och sedan kan man klistra sin tomte på allt möjligt, eller så kan man hänga upp den i granen. Om man gör en fluffig garnboll av rött garn, en mindre av svart och klipper ut vingar av filt eller annat tyg kan man också göra små söta domherrar eller andra fåglar att hänga upp.

Billigare än att köpa

Mycket pynt för granen är faktiskt billigare att göra själv än att köpa det färdigt. Julkulor är dock lite svåra att göra på egen hand om man vill ha sådana. Just kulorna kan förstås ersättas med annat om man så vill. Varför inte hänga upp fina rosetter, små prydnader och andra fina saker?

Leave a Comment