Göra egna badbomber och andra spa-saker

När det gäller pyssel finns det en hel del olika saker man kan göra. Det kan vara allt från prydnader till saker som man kan ha stor nytta av i vardagen. En sak som både är bra för en själv, och som också fungerar väldigt bra som present till nära och kära är att göra badbomber, peelings, läppbalsam och annat spännande. Det blir dessutom naturligt och man vet vad det är man egentligen använder på kroppen. Men hur går man egentligen till väga för att göra olika saker?

Badbomber

Oavsett om man har ett bubbelbadkar eller ett vanligt badkar kan man njuta av bubblor. Ett bra alternativ är att man tillverkar badbomber som man sedan lägger i vattnet. De löser upp sig i vattnet och släpper ut bubblor, oljor och annat som man väljer att ha i sin badbomb. Att göra badbomber är inte speciellt svårt. Det man behöver är bikarbonat, citronsyra och kokosfett. Sedan kan man färga bomben med tvålfärg och även tillsätta doft i form av eteriska oljor om man vill det. Ett alternativ är också att man lägger i torkade blommor eller örter som sprider doft. Man blandar helt enkelt ihop alla ingredienser till en smet som man formar och sedan får badbomberna lufttorka. Efter det är de klara att användas eller att ge bort.

Göra egna läppbalsam

Att göra eget läppbalsam är mycket enkelt, speciellt om man har bin eller tillgång till bivax. Då smälter man helt enkelt vaxet, silar det och häller det i formar. Man kan också använda sig av till exempel kokosfett för att göra olika läppbalsam. Genom att tillsätta ämnen som mentol kan man ge balsamet en svag förstorande effekt och med lite socker i läppbalsamet blir det helt plötsligt en läpp-peeling.

Peelings

Det går också utmärkt att göra egna peelings för kroppen. Man kan till exempel blanda grovt salt med torkad lavendel för en peeling med kraftig effekt. Ett lite mildare alternativ är att använda socker istället för salt. En peeling för ansiktet gör man genom att blanda honung med kaffesump och lägga i en burk. Det finns med andra ord en hel del olika peelings man kan göra av ingredienser man oftast har hemma.

Allergier och pyssel

Om man har någon allergi kan det vara klokt att tänka efter lite när man börjar pyssla med hudvårdsprodukter och liknande. En fördel är att man kan ha lite mer koll på vad det är i de produkter man använder. Det kan dock vara lite riskabelt att experimentera med dofter och färgämnen om man inte riktigt vet vad det är man reagerar på. Att använda bivax om man är allergisk mot till exempel pollen kan också utlösa reaktioner. Om man är osäker kan det vara bra att börja i en lite försiktig skala och sedan pyssla allt mer efterhand.

Leave a Comment